Matsvinn i livsmedelsaffären

Butikerna står för cirka 17 procent av matsvinnet i livsmedelskedjan, cirka 57 miljoner kilo. Merparten av affärernas matsvinn kommer från utgångna produkter och störst är svinnet av frukt och grönsaker, samt av bröd och bageriprodukter.G1LdFlcb

Hur kan du som konsument minska butikernas matsvinn?

Som konsument kan du bidra till att minska matsvinnet till exempel genom att välja frukt, grönsaker och mejeriprodukter med ett bäst före-datum som är tillräckligt i förhållande till när du tänker använda produkten. Du kan också hjälpa till genom att köpa rabatterade produkter, som dessutom är ett ekonomiskt hållbart beslut. Kanske går brödet med bäst före-datum idag att frysa? 

Du kan också handla från affärer som säljer sådant som annars går till spillo. Fiksuruoka och Matsmart är nätbutiker vars urval består av överblivna partier som annars riskerar att gå till spillo.

 

Källa: Konsumentförbundet